Napisao/la  2024-04-27

ČLANOVI IPA ISTRE NA BLEDU I BOHINJU

(0 glasova)

Dolaskom proljeća članice i članovi IPA Istre osjetili su zov prirode, što je značilo da je vrijeme za još jedan izlet.

Ovaj put kao destinaciju Upravni odbor izglasao je susjednu Sloveniju i njihove dragulje Bled i Bohinj, što je bio pun pogodak, jer su autobus i kombi vozilo bili  gotovo puni. Polazak na put je bio predviđen u normalnim jutarnjim satima, kako bi svi popili prvu jutarnju kavu i ozareni neizvjesnošću putovanja, ali i susretom sa kolegama koje su već možda i koje desetljeće u mirovini, uplovili u novu avanturu.
Dolazak u Bled je bio nešto prije podneva, te su posjetitelji uživali u prohladnoj šetnji mjestom Bled, ali i Bledskim jezerom. Neki članovi odlučili su se počastiti poznatim bledskim kremšnitama, pa će nam znati ispričati koja je razlika između domaćih samoborskih, talijanskih i bledskih. Uslijedio je nastavak putovanja prema Bohinju u kojem su nas dočekali domaćini, članovi RK IPA Gorenjska  sa  tajnikom Boštjanom Sikošek. Nakon razgledavanja Bohinjskog jezera krenuli smo kamenom stazom na vodopad Savica u Nacionalnom parku Triglav (Julijske Alpe). Nakon udisanja svježeg zraka i puno šetnje došlo je vrijeme za ručak u lokalnom restoranu.
Nakon ručka članice i članovi posjetili su Planšarski muzej u naselju Stara Fužina u napuštenoj seoskoj sirani koji je otvoren 1971. godine, a 1990. godine je sadržajno preuređen i nadopunjen. Godine 1883. u Staroj Fužini u Bohinju sagrađena je sirana u kojoj se proizvodio sir do 1967. godine i gdje su se sirarski majstori brinuli za velike štruce sira koje su nosači ljeti svaki tjedan donosili s planine.
U muzeju je sačuvana izvorna sirana s velikim ugrađenim kotlovima za sir i prešom za oblikovanje sirnih pogača. Izloženi su izvorni alati i pribor za sirarstvo, kao i predmeti koje su koristili planinari u svom radu u planini. Tu je i drvena planinarska koliba s interijerom s planine Zajamniki iz 1849. godine. Život planinara, sirana i sirana u planini, prijevoz u dolinu, tipična bohinjska planinarska naselja i planinarske građevine prikazani su u autentičnom ambijentu s predmetima i fotografijama.
Nakon razgledanja muzeja, dobro razgibani pješačenjem do jezera i šetnje mjestima, umorni ali puni dojmova sa prekrasnih krajolika naših susjeda  krenuli smo prema Puli.
Na putu su se razmjenjivali dojmovi, ali i kovali planovi za sljedeće putovanje, nadamo se i na više dana!
Servo per amikeco!  

Pročitano 473 puta

socialshare

share on facebook share on linkedin share on pinterest share on youtube share on twitter share on tumblr share on soceity6

ipa istra

SERVO PER AMIKECO

Pridružite se

Ako još niste član IPA, ovo je idealna prigoda. Stupite u kontakt s nama i postanite član.

Pridruži se